Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Monday, November 16, 2009

Daging Blackpepper II




Assalamualaikum...
Semoga semua berada dalam keadaan sejahtera...
Daging Blackpepper nih memang sedap.. hehe..  Ramai yang pasti suka..
Sebelum nih dah pernah cuba.. jadi sebab tuh kali nih namanya Daging Blackpepper II hehe..
Kedua-dua resepi ni sedap.. cuma berbeza cara memasak saja.

Bahan-bahan:
Daging
  • 300g daging (dipotong kecil)
  • Air secukupnya
  • - Rebus daging sehingga lembut (Mira rebus lebih kurang sejam). Air rebusan disimpan untuk kegunaan memasak nanti
Tumis
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • - Kisar semua bahan dan ketepikan.
Sos
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap
  • 3-5 titik minyak bijan
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar gula atau secukup rasa
  • secubit garam atau secukup rasa
  • - Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan diketepikan.
Lain
  • minyak
  • 1-2 mangkuk air rebusan daging
  • 2 biji ubi kentang (dibuang kulit, dipotong wedges dan digoreng)
  • 2 biji cili merah (dihiris) (Mira belah dua, buang biji dan potong) -optional
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)

Cara menyediakan:
  1. Panaskan sesenduk minyak dan tumis bahan-bahan tumis yang telah dikisar tadi sehingga harum.
  2. Kemudian masukkan daging bersama air rebusannya.
  3. Masukkan bahan-bahan sos. Kacau sebati. Biarkan mendidih
  4. Seterusnya masukkan kentang, cili merah dan bawang besar. Gaulkan kesemuanya sehingga masak.
  5. Sedia dihidangkan


 dagingnya sungguh lembut dikunyah dengan rasa pedas dari lada hitam

In your attempts to be innovative, do you make time for exploration?

Happy cooking,


2 comments:

  1. Daging tu klau rebus 20 minit lmbut x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut keadaan jugak. Kena check selalu

      Delete

Related Posts with Thumbnails