Assalamualaikum...
Semoga semua berada dalam keadaan sejahtera...
Daging Blackpepper nih memang sedap.. hehe.. Ramai yang pasti suka..
Sebelum nih dah pernah cuba.. jadi sebab tuh kali nih namanya Daging Blackpepper II hehe..
Kedua-dua resepi ni sedap.. cuma berbeza cara memasak saja.
Bahan-bahan:
Daging
- 300g daging (dipotong kecil)
- Air secukupnya
- - Rebus daging sehingga lembut (Mira rebus lebih kurang sejam). Air rebusan disimpan untuk kegunaan memasak nanti
Tumis
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- - Kisar semua bahan dan ketepikan.
Sos
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap
- 3-5 titik minyak bijan
- 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 sudu besar gula atau secukup rasa
- secubit garam atau secukup rasa
- - Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan diketepikan.
Lain
- minyak
- 1-2 mangkuk air rebusan daging
- 2 biji ubi kentang (dibuang kulit, dipotong wedges dan digoreng)
- 2 biji cili merah (dihiris) (Mira belah dua, buang biji dan potong) -optional
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Cara menyediakan:
- Panaskan sesenduk minyak dan tumis bahan-bahan tumis yang telah dikisar tadi sehingga harum.
- Kemudian masukkan daging bersama air rebusannya.
- Masukkan bahan-bahan sos. Kacau sebati. Biarkan mendidih
- Seterusnya masukkan kentang, cili merah dan bawang besar. Gaulkan kesemuanya sehingga masak.
- Sedia dihidangkan
dagingnya sungguh lembut dikunyah dengan rasa pedas dari lada hitam
♥ In your attempts to be innovative, do you make time for exploration? ♥
Happy cooking,
Daging tu klau rebus 20 minit lmbut x?
ReplyDeleteIkut keadaan jugak. Kena check selalu
Delete