Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Wednesday, October 28, 2009

Daging Blackpepper I

Assalamualaikum...Hello everyone!
hehe.. menghilang plak Cik Mira nih.... hehe tak pi mana pun.. cuma tak sempat plak nak update blog nih..
ok.. hm, aritu ada la korek korek peti ais tuh.. huhu.. tengok ada daging..
jadi timbullah idea untuk mencoba memasak daging itu.. hehe tapi Mira guna sikit jela..
Takut tak jadi plak hasil keletung keletang nanti.. huhu.. tak baik membazir.. hehe
ha, jadi apa yang Cik Mira nih masak???
hihi.. Mira masak Daging Blackpepper @ Daging berlada hitam..
Nih resepinya... sila ooo sila..

Bahan bahan:
  • 100g daging (dipotong nipis dan ditoskan kalau boleh lebih dari sejam)
  • 1 sudu besar lada (ditumbuk kasar)
  • 2 sudu kecil kicap
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • sedikit air
  • 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan 2 sudu kecil air
  • 1 biji cili merah (dibuang biji dan dipotong panjang)
  • 3 biji kacang buncis (optional)
  • 2 biji jagung muda (optional)
  • 4 biji cendawan butang (optional)
  • garam
  • gula
  • minyak



Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak. Gunakan minyak yang banyak serta api kuat.
  2. Sila ambil jarak selamat anda (hehe.. kalau tak ditoskan lama, ada banyak air, so akan meletup-letuplah minyak itu.. hehe) dan goreng seketika, lebih kurang 3-4 minit sambil mengacau. Kemudian diketepikan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan hanya 2 sudu besar minyak di dalam kuali. Panaskan.
  4. Masukkan serbuk lada dan kacau sampai wangi.
  5. Seterusnya masukkan, kicap dan sos tiram. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa.
  6. Dikacau sebati.
  7. Kemudian masukkan daging dan air. Biarkan mendidih.
  8. Masukkan cili merah dan bancuhan air tepung jagung. Kacau sebati sehingga mendidih dan sedikit pekat.
  9. Siap!


versi I - tanpa cendawan


versi II - dengan cendawan 

TIPS:
Daging perlu dipotong melawan urat (meat fibres) kerana ia akan memendekkan jaringan urat dan menjadikannya lebih  lembut serta memudahkan untuk dikunyah nanti!


*** To my cintasayangiluvu, Get well soon!


Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails