Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Thursday, September 9, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431H

Allahu Akbar… Allahu Akbar… Allahu Akbar…
Laa Ilaaha Illallaah wallaahu Akbar…
Allahu Akbar wa Lillaahilhamd…


Friday, July 23, 2010

Kek Batik II

pilih..pilih.. nak semua pun boleh =p

Assalamualaikum...
Cik Mira sudah kembali  ƪ(‾ε‾“)ʃ yeay!!!!!!
Haih... asyik menghilang ja Cik Mira nih kan? hehehe..
hari nih warga Lab 106 yg comel tuh ada mengadakan majlis jamuan makan makan..
best wooo... ada makanan arab, jordan, iran, malaysia & juga omputih.. hehe
masing masing bawak sikit sikit banyak banyak (?)
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
sedap lazat best... dan kenyang! hehe

makan makan makan

bihun sup telah disediakan oleh chef azyan & chef sharifah... tq =) sedap

Cik Mira juga tidak melepaskan peluang untuk menyediakan sesuatu.. jeng jeng jeng..
hehe Kek Batik ja.. huhu.. ok la.. sebelum nih dah penah buat.. Kek Batik I. resepi yang ini tak guna telur.
tapi bila Kek Batik II nih guna telur, rasa sedap jugak.. =)
hehe sebabnya Cik Mira nih memang suka apa saja yang bercoklat =p

thanks nazila for helping me =) cik mira terketaq2 nak potong nih haha =p


Bahan bahan:
  • 250 g biskut Marie (dipatahkan)
  • 125 g butter (separuh dari seketui butter biasa)
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan gula
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan milo
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar susu pekat


Cara menyediakan:
  1. Pecahkan telur di dalam periuk dan pukul sedikit.
  2. Masukkan gula, air, milo, serbuk koko dan susu pekat ke dalam periuk. Kacau sebati. 
  3. Kemudian masukkan butter dan panaskan periuk dengan api sederhana, kacau sehingga menjadi pekat dan sedikit mendidih.
  4. Seterusnya tutup api dan masukkan biskut marie sedikit demi sedikit dan gaulkan sebati.
  5. Kemudian tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah dilapik dengan plastik. Mampatkan dan ratakan adunan dengan menggunakan plastik.
  6. Mira guna cling wrap yang diletakkan di dalam bekas dan biarkan ia lebih sehingga boleh tutup atas bekas nanti bila dah masukkan adunan. (huhu paham ka? kalo tak paham, tanya mira ok =) Selepas adunan kek dah masuk dalam bekas, tutup dengan cling wrap dan tekan/mampatkan dengan sepenuh hati jiwa dan raga perlahan-lahan sehingga jadi rata dan cantik ja permukaan kek tuh =p)  Ha barula dapat permukaan atas kek yang licin gitu.. hehe
  7. Masukkan ke dalam fridge selama 1-2 jam atau semalaman.
  8. Sedia untuk dihidang.. YUMMY!
disediakan oleh Cik Mira

 Terima kasih kepada semua yang telah menjayakan jamuan ini
Dr Hasnah
Hafizul
Bassam
Amal
Nazila
Yan
Pah
Sarah & Staff Bio


If you have an apple and I have an apple and we exchange apples
then you and I will still each have one apple.
But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas,
then each of us will have two ideas.

* comel tak watermark baru itu? =)


Happy cooking,



Sunday, June 13, 2010

Layered Strawberry Pudding

Assalamualaikum.. mesti ramai yang menghadiri kenduri di musim cuti sekolah nih kan.. =) hehe.. dan ramai jugak yang letih tuh kan.. especially cik/puan/tuan driver.. jadi kalau dapat makan puding mesti best kan??? hehe Jom layan~
Hari tuh My Cintasayangiluvu ada bagi buah strawberry dari Cameron Highland yang sejuk itu..
jadi Cik Mira pun apa lagi... mulalah mengasah bakat me'muding' =)
hehe..jom kita layan projek memuding Cik Mira nih.


3 sekawan yang sempat menyibok

Bahan bahan:
  • 250 ml susu
  • 250 ml air
  • 100 g gula
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk agar agar
  • 100 g strawberry (dipotong dadu atau ikut suka la nak potong macam mana pun.. hehe)
  • 120 g strawberry (dikisar)
  • strawberry untuk hiasan jika ada lagi stok strawberry =)


Cara menyediakan:
  1. Masukkan air, gula dan serbuk agar agar. Panaskan sehingga semua bahan larut dan mendidih.
  2. Kemudian masukkan susu. Kacau sebati sehingga mendidih sikit ja. Bila dah keluar buih buih kecil, tutup api.
  3. Keluarkan separuh ke dalam bekas lain. Masukkan strawberry yang telah dikisar. Kacau sebati. (akan menjadi warna pink.. comel giler)
  4. Manakala, untuk yang separuh lagi, masukkan ke dalam bekas.
  5. Mira dapat dalam 6 bekas comel..
  6. Kemudian masukkan strawberry yang dipotong dadu ke dalamnya.
  7. Selepas itu, masukkan ke dalam fridge seketika untuk bekukan bahagian bawah puding.
  8. Apabila sudah sedikit beku. Masukkan puding yang berwarna pink itu..
  9. Jadilah Layered Strawberry Pudding.
  10. Sejukkan di dalam fridge..
  11. Sedia dihidangkan =)
* untuk kelihatan lebih menarik. hiris nipis nipis strawberry dan atur keliling bekas sebelum masukkan layer kedua puding..  =)


saya suka warna pink strawberry itu


It’s time to start living the life you’ve imagined

Happy cooking,

Tuesday, May 18, 2010

Kek Coklat Pisang

makan bila bila pun sedap

Assalamualaikum... Semoga semua ceria selalu =)
okeh kali nih tak mahu nak berceloteh panjang.. jom layan Kek Coklat Pisang nih..
sedap giler! terasa kelembapan kek ini.. oooh sangat heaven
lepas keluarkan dari oven dah bau haruman coklat + pisang yang cukup menggoda itu. huhu tapi tak boleh terus korek.. kena la tunggu bagi sejuk sikit.. baru senang nak keluarkan dari loyang.. hehe
Amir komen 'Awat rasa pelik?' Cik Mira menjawab 'Yer la.. nih kek coklat pisang. bukan kek coklat.'
hehe.. begitulah.. jadi janganlah tertipu dengan kecoklatan kek ini yer.. sebab ini kek coklat pisang.
jadi ada rasa coklat + pisang = nyum...nyumm..nyumm..


Bahan bahan:
  • 120-130g tepung gandum *
  • 200g gula
  • 38-40g serbuk koko *
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan pisang yang telah dilenyek (3-4 biji pisang saiz sederhana)
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1/4 cawan minyak
  • 1 sudu kecil vanilla essence
* Mira tak dapat nak sukat betul betul hehe.. rasanya in between tuh jela.. hehe


Cara menyediakan:
  1. Panaskan oven 180°C. 
  2. Sapukan butter pada loyang. ketepikan.
  3. Gaulkan tepung gandum, gula, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam sehingga sebati di dalam mangkuk besar. ketepikan.
  4. Di dalam mangkuk besar yang lain, satukan telur, pisang, air suam, susu cair, minyak dan vanilla essence sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan bahan basah (langkah 4) ke dalam mangkuk bahan kering (langkah 3).
  6. Gaulkan sebati.
  7. Seterusnya tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35-40 minit atau kek telah masak. (apabila dicucuk cake tester (guna pencungkil gigi pun boleh) dan dikeluarkan, ianya bersih tiada adunan yang melekat).
  8. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di atas wire rack.
  9. Sedia untuk dihidangkan.
suka bau kek ini.. yummy


Discipline is the bridge between goals and accomplishment


Happy baking,

Thursday, May 13, 2010

Pulut Mangga



Assalamualaikum... selamat sejahtera kepada anda semua!
wah, happy ja hari nih.. hehe
jadi haruslah bersemangat juga nak update CookiNg with L.O.V.E
Hari tuh My Cintasayangiluvu ada bagi buah pelam aka mangga harumanis dari Perlis.. sedap!
dah tuh ada pulak permintaan untuk buatkan pulut sekali... uih...
sebenarnya sebelum nih Mira baru sekali makan pulut mangga nih.. haha.. rasanya 2 tahun lepas. tragis bukan? sebab selalunya makan dengan pulut nih, buah durian.. betul kan? hehe
ada orang kata pulut mangga nih hidangan orang Thai. hm, tak tahu la pulak.. mungkin betul...
hehe.. jadi untuk memenuhi permintaan orang yang disayangi, Cik Mira pun bertungkus lumus (ye ker?) di dapur hehe seperti biasa perlulah mendapat tunjuk ajar dari my kitchen police aka Mama.
Masa tengah bertungkus lumus (ye ker?) nih, Mama tengah teruja tengok badminton hehe yang Cik Mira pulak dok sibuk mengemukakan pelbagai persoalan demi persoalan  ~berapa banyak? bila nak masak? macam mana? ok ka? betui ka? etc~ (sebenarnya senang ja pun nak masak pulut mangga nih) hehe
Ha di kala keterujaan Mama tengok badminton ini jugaklah, Cik Mira bersungguh-sungguh menebas daun pandan haha
jadi sila abaikan penggunaan daun pandan yang sangat meriah banyak di dalam resepi ini..hehe sila guna secara berpada-pada.. ingatlah orang tersayang pokok pandan tersayang anda.


Bahan bahan:

Mangga
  • 2 biji mangga/mempelam/pelam (dihiris memanjang)
Pulut
  • 1 cawan beras pulut (direndam semalaman atau 2 jam dan toskan)
  • 1/4 cawan santan
  • 1/4 sudu kecil garam (satukan santan & garam. ketepikan)
  • 6 helai daun pandan (dicarik-carik memanjang)
Kuah santan
  • 3/4 cawan santan
  • 3 sudu besar gula perang
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • sedikit air jika perlu

daun pandan yang telah dicarik-carikkan dan diletak beras pulut


Cara menyediakan:
  1. Panaskan pengukus. Lapik dengan daun pandan sebelum meletakkan beras pulut. (atau ikut kaedah mengukus sendiri)
  2. Kukus selama ~10 minit; setengah masak. Masukkan santan & garam.
  3. Kukus selama ~30 minit; atau sehingga masak.
  4. Di dalam periuk lain, satukan kesemua bahan kuah santan. Kacau dan biarkan mendidih. Siap!
  5. Pulut mangga sedia dihidangkan bersama kuah santan. Yummy!

yummy!

with L.O.V.E



Cheers to a new day and another chance for us to get it right  


Happy cooking,

Sunday, May 9, 2010

Kari Ayam

Assalamualaikum... selamat berhujung minggu

Selamat Hari Ibu kepada Mama! I L.O.V.you so much!!! dan juga kepada semua ibu di seluruh dunia.
Happy Mother's Day!

Cik Mira dah rajin sikit.. hehe.. maybe sebab aura dapur baru Mama kot.. haha
Mengikut perancangan awal, nak buat roti dan kari ayam. tetapi apakan daya... yis yang mira guna tuh dah expired rasanya.. haha sebab doh roti tuh tak naik naik pun... huhu
last last jadi macam roti canai pulak.. haha.. siap dok bercanai-canai ala mamak lagi dengan adik kesayanganku itu aka Amir.. haha
tapi malulah nak letak dalam nih sebab tak jadi sangat lah.. hehe nanti mira buat yang betul betul roti canai yer.. hehe
ha bila nak buat roti tuh dah tak jadi. tukar la pulak nak buat roti jala... hehe
punya la excited nak kawinkan roti jala dengan kari ayam tuh hehe
tetapi.. huhu ada 'tetapi' lagi hehe... acuan roti jala tak dak la pulak.. huhu penuh cabaran dan rintangan.
jadi setelah meeting tergempar dengan mama, mira guna piping bag saja..
wallaweh.. hahaha.. dah rupa nak buat kek tuh hehe...
jadi bila dah guna piping bag tuh, rupa paras roti jala tuh tak la berjala sangat.. hehe
rasanya sama cuma rupa paras yang tidak cantik seperti biasa hehe..
jadi sekali lagi Cik Mira yang comel ini berasa malu untuk menayangkan roti jala itu.. hehe
lain kali mira cuba buat roti jala dengan acuannya yer... hehe
Ok panjang sungguh bercerita hehe..
Jadi yang betul betul menjadi adalah Kari Ayam.. alhamdulillah

sedapnyer kalau cicah dengan roti


Bahan bahan:
  • minyak untuk menumis
  • 6 ketul ayam (saiz kecil)
  • 6 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 biji tomato ( 1 biji dipotong dadu & 1 biji dibelah 4)
  • 400 ml air
  • 200 ml santan
  • 1 biji ubi kentang (dibelah 4-6)
  • garam secukupnya


Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih sehingga harum.
  2. Masukkan rempah kari. Kacau sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian dimasukkan tomato dadu dahulu. Kacau sehingga hancur.
  4. Seterusnya masukkan ayam, air serta kacau dan biarkan sehingga empuk atau masak.
  5. Masukkan santan dan ubi kentang. Biarkan sehingga kentang empuk.
  6. Akhir sekali masukkan tomato yang telah dibelah 4 dan garam secukupnya.
  7. Biarkan mendidih seketika dan siap!
  8. Sedia dihidangkan

 
Action is the foundational key to all success
 
 
Happy cooking,

 

Thursday, May 6, 2010

New Kitchen!

Assalamualaikum... yeeeehoooooo... hehe semoga semua bergembira...
yaaa.. bergembira kerana Cik Mira yang comel ini dah kembali hehe
fuh..fuh..fuh.. fuh... tiup habuk habuk yang ada hehe..
lama benor tak mengupdate..
Cik Mira nih kadang kadang tak berapa nak berada dalam keadaan rajin untuk mencuba memasak.. hehe..
harap pengunjung CookiNg with L.O.V.E boleh menerima alasan yang diberikan haha
okeh.. kalini tak ada update masakan.. tapi ada update tentang our new kitchen..
wah.. hehe... kalau lepas nih tak rajin jugak masak tak taula..


ruang dapur yang telah berubah wajah... luas sikit dari yang dulu.. hehe


kabinet dah siap pasang




Jom masak! hehe


Jadi itu sajalah coretan untuk kali ini..
nantikan kemunculan masakan terbaru di CookiNg with L.O.V.E

 
  Your mental attitude is something you can control outright 
and you must use self-discipline until you create a positive mental attitude 
– your mental attitude attracts to you everything that makes you what you what you are
 
 
Happy cooking,

 

Saturday, February 27, 2010

Sup Makaroni Ayam


Assalamualaikum... Salam Sejahtera
Cik Mira datang kembali dengan CookiNg with L.O.V.E
hehe... setelah sekian lama.. Alhamdulillah... berjaya juga mengupdate..
Kali nih Mira cuba buat sup. Sedap! hehe.. dan sudah tentulah ini makanan kegemaran Cik Mira yang comel ini juga.
Senang saja nak buat... kalau yang sukakan pedas, boleh la buatkan sambal kicap cili padi sekali..
versi sup ini tak pedas.. sesuai untuk Cik Mira dan kanak kanak yang tak makan pedas.. hehe

Bahan bahan:
  • 100g Makaroni (direbus sehingga lembut dan toskan)
  • 300g Ayam (dipotong kecil)
  • 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 6 cawan air (atau secukupnya)
  • 1 sup bunjut
  • 4 biji kentang (dipotong 8)
  • 1 batang lobak merah (dipotong bulat)
  • 1 kiub pati ayam
  • garam secukupnya
  • daun sup dan daun bawang (diracik)
  • minyak untuk menumis


Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga harum.
  2. Masukkan air, ayam, sup bunjut, kentang dan pati ayam. Biarkan mendidih selama 20 minit.
  3. Setelah 20 minit, baru dimasukkan lobak merah. Biarkan mendidih lagi 10 minit.
  4. Masukkan garam secukupnya.
  5. Setelah kesemuanya masak, barulah dimasukkan makaroni, daun sup dan daun bawang.
  6. Sedia dihidangkan.
Dah siap.. senang sangat kan? Selamat mencuba.. hehe.. tersangat teruja bila boleh masak masak nih.. hehe...


 
Mira akan masukkan sekali nasi dalam mangkuk nih dan seterusnya... slurrrppp...slurrrppp...slurrrppp...sampai licin



  The life you want is the life you have to make!


Happy cooking,

Wednesday, February 24, 2010

What is Bain Marie?


Assalamualaikum... 
I had a blast in the library last Monday.. wow.. in the library? Do they have roller coaster in there? hehe.. No.. I just love to be surrounded by thousands of books.. especially books with a lot of beautiful pictures since I'm not really like too many words in one page.. haha
Considering myself as a newbie in cooking world, I came across new word when I browsed a recipe book and this word will be added into my CookiNg with L.O.V.E vocabulary. hehe..
Can I have a drumroll please? hehehe .... and the word is: 'Bain Marie'.
Bain Marie is a cooking technique whereby a container of ingredients is placed in shallow bath of warm water. This method is used in cooking dishes like custards or melting chocolates. 
Also known as a water bath. Oh, I know this.. but this is something new for me to know the other term of it.. and it in French.. (again) A lot of people like french words.. hehe


Sometimes your joy is the source of your smile, 
but sometimes your smile can be the source of your joy 


Have a great day,

Saturday, February 20, 2010

Craving countdown


Assalamualaikum... hello to everyone!
First of all, I have to apologize to readers of my blog (well, I hope at least someone reads it) for this long and unexplained absence of new recipes. It has been one month since I last posted recipe I tried here on the CookiNg with L.O.V.E.
I have not dropped off the face of the planet. In fact, I have been going through some obstacle and challenges that has left me with little time and also I didn't have the luxury to do some of the fun stuff (like trying new recipe and blogging). While neglecting to post new recipe over a month was a necessary evil, I am happy to say that normal blogging shall resume shortly.
I know some of you may craving for delicious dishes prepared by Cik Mira yang cun. So I decide to give a simple tips to keep your cravings from turning into out-of-control binges. hehehe...

If you get an uncontrolled craving for something else before or even after your snack, don't give in.
Just try to distract yourself for 10 minutes 
-that's how long the average food craving lasts and if you can get past this point without eating 
you'll have successfully avoided temptation for another day.
Even better, spend that 10 minutes sipping a glass of water or herbal tea 
-remember, many of us mistake food cravings for thirsty.

the power of water 
-jangan lupa baca doa sebelum minum yer..


Take care of what is difficult while it is easy, 
and deal with what will become big while it is yet small
 
 
Join me drinking more water and have a great weekend,
 

Friday, February 5, 2010

Etika waktu makan dan minum


Assalamulaikum.. Salam sejahtera.
hehehehehehe.... Cik Mira tiada update COokiNg with L.O.V.E lagi.. sabar yer..
sekarang nih menggunakan laptop yang 'sangat canggih' huhu.. jadi tak dapat nak update dengan best.. hehe
Kena tunggu kepulangan My Cintasayangiluvu bersama laptopnya yang comel itu.. hehe..
Jadi kali ni Mira nak berkongsi sikit bahan bacaan tadi
bukanlah jurnal mahupun tesis.. haha.. cuma sedikit bahan bacaan ringan-ringan sambil mengingatkan diri sendiri..


Etika waktu makan dan minum

Waktu Makan
  • Memulakan suapan dengan membaca Bismillah dan mengucapkan Alhamdulillah apabila selesai makan.
  • Ucapan di atas sebaik-baiknya turut diperdengarkan kepada orang lain untuk mengingatkan orang lain yang makan bersama jika mereka terlupa.
  • Makan menggunakan tangan kanan.
  • Makan dengan suapan kecil agar tidak dilihat sebagai orang yang gelojoh.
  • Kunyah perlahan-lahan supaya makanan betul-betul hadam sebelum ditelan.
  • Habiskan makanan yang ada dalam mulut sebelum meneruskan suapan supaya tidak dianggap tamak.
  • Jangan mencela makanan yang ada. Contohi sikap Rasulullah yang tidak pernah mencela makanan. Sekiranya baginda tidak inginkan makanan itu, baginda akan membiarkannya sahaja.

Waktu Minum
  • Ambil gelas dengan tangan kanan dan ucapkan Bismillah dan diakhiri dengan Alhamdulillah.
  • Minum dengan perlahan-lahan, bukan sekaligus.
  • Periksa gelas terlebih dahulu sebelum meminum isinya.

Tiada guna kehidupan kalau tiada keberkatan

Have a great weekend,



Saturday, January 30, 2010

Chef kegemaran Cik Mira


Assalamualaikum..
Semoga bergembira di hujung minggu ini..
Minta maaf, masih tiada update masakan lagi..
Hari tuh ada cuba buat asam pedas dan ayam masak merah.. tetapi sedikit kurang menjadi.. huhu..
biasalah adat belajar.. bukannya senang nak mahir kan? hehe
ok ok.. untuk menceriakan suasana blog ini yang sudah sekian lama menyepi nih.. 
Jom tengok chef kegemaran Mira kat Asian Food Channel tuh..

Michael Smith
Chef at Home
Mira cukup berkenan cara dia jadi presenter.. oh sangat best.. 
sedap ja dengar dia berceloteh.. walaupun rasa nada suara dia mendatar ja.. hehe
yang paling best dapur dan stor makanan dia.. oooh~~~ best!

mengimpikan dapur dan stor macam tuh.. hehe
Resepi yang diberikan mudah ja.. best!
Beliau juga akan bercerita tentang bagaimana makanan tuh dimasak.. maknanya apa yang sedang berlaku pada makanan yang tengah dimasak itu..
tentang fungsi setiap bahan bahan yang digunakan.
pastu selalu buatkan Mira terfikir, kalau kita dah ada konsep asas sesuatu makanan itu dimasak..
jadi memasak itu sebenarnya tidak susah dan rumit..
yang penting kefahaman 'konsep' itu..
I LIKE!
contohnya hari tuh dia cerita tentang kenapa telur tuh perlu dipukul.. bla..bla..bla..
oooh sangat best!
[Kalau boleh nak duduk depan dia, tengok dia masak.. huhu]



Anna Olson

Sugar

Pertama sekali personaliti.. ya personaliti beliau sangat sweet. comel!
dah tuh setiap dessert yang dibuat mesti nampak sedap.. dan senang!
Ha pastu, Anna nih selalu ada sound effect ketika beliau tengah prepare dessert tuh..
ha apa sound effect tuh? jeng...jeng...jeng.. huhu
'URGGHH'... 'HMMM'
ha bunyi tuh.. selalu ada..
oooh~~~ tergoda sungguh.. tuh yang buat dessert tuh nampak sedap sangat.. huhu..
 part yang best dalam rancangan tuh adalah di penghujung rancangan akan ada 'Switch Up'
beliau tunjukkan macam mana nak adjust dessert yang sedia ada menjadi lebih menarik dan lain sikit...
I LIKE!



Nigella Lawson
 

Suka sangat tengok beliau mencampak-campak bahan bahan ketika memasak di dapur..
huhu.. tersangat la jealous.. huhu
Mira suka bila dia terus rasa makanan yang dah dimasak atau di dalam proses memasak tuh..
ini barulah tukang masak di rumah yang sebenar... hehe
Suka jugak dengar loghat British beliau.. sedap
I LIKE!


Jadi begitulah cerita tentang chef kegemaran Mira nih...
Seronok pulak layan Asian Food Channel nih..


Envy can be a positive motivator. Let it inspire you to work harder for what you want.  

Happy cooking,

Wednesday, January 20, 2010

Pizza Ayam


Making pizza is fun!

Assalamualaikum... Semoga bergembira di samping insan-insan yang disayangi (◕‿♥)
Dah beberapa hari blog ini tiada entry baru... minta maaf yer..to my beloved readers (wah... ada ker orang nak baca.. kihkihkih...)
Tak pa.. yang pasti Mira ada pembaca COokiNg With L.O.V.E tegar.. hehe (You know.. who you are..)
dan yang sudi jadi follower.
Terima kasih tau.. sudi membaca luahan + ketaktentuhalaan + pengalaman Cik Mira yang cun nih hehe.. seronok sangat dapat diluahkan kat sini.. hehe..

Sejak ada breadmaker (hasil pinjaman dari Mak Jang hehe..), rasa seronok pulak nak buat roti.. hehe
Sebenarnya nak buat roti nih senang ja pun kalau tak ada breadmaker.. tapi akan jadi tersangat la mudah kalau ada.. hehe
terutama sekali kepada newbie macam Cik Mira nih.... buat kerja tersangat la slow-mo
bersabor jelah yer My Cintasayangiluvu.. hehe... this is who I am.
hm, tak apa.. nanti kalau dah practice banyak kali.. akan terer la Cik Mira nih.. hoho..(ayat penyedap hati)

Ok berbalik kepada topik utama iaitu Pizza Ayam.
Pizza yang Mira buat nih, ringkas dan mudah sangat!
walaupun ringkas, tapi tetap terasa kePIZZAannya itu..
(wah.. kalau cikgu BM tau nih, sedih dia..huhu.. ada ka perkataan kepizzaan nih??? haha..)
Bahan bahan nak buat pun senang ja.. tambahan pula, bila kita sendiri yang buat pizza nih.. jadi boleh la ikut sesedap hati dan rasa apa yang kita nak letak kat topping tuh kan.. hehe
Mira tak letak capsicum, bawang dan yang sewaktu dengannya.
hehe.. sebab sebelum-sebelum nih, bila makan pizza, Mira akan asingkan dulu benda yang tidak berapa best untuk ditelan itu terlebih dahulu.. hehe.. macam kanak-kanak
Yang Mira buat nih adalah cubaan kali ke-2.. ya... kali yang kedua.
Hasil daripada cubaan yang pertama kurang memberangsangkan.. hehe..
Cik Mira tersilap bajet.. huuhuu..
tapi untuk yang nih, jadi cantik ja.. Yummy!!
memang menepati selera kami sekeluarga + My Cintasayangiluvu

Bahan bahan:
Doh
  • 500g Tepung gandum
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar oregano
  • 2 sudu besar minyak zaiton (tapi Mira guna ja minyak masak biasa)
  • 1 cawan air
Layer Sos
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 cawan air
Topping & Sos
  • 4 ketul Ayam saiz kecil (diambil isi dan dipotong dadu)
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • oregano (kuantiti mengikut citarasa)
  • minyak
  • mozarella cheese
  • *** cadangan lain untuk topping: daging cincang, sosej, nenas, cendawan butang, buah zaiton dan capsicum.
  • sedikit butter (untuk disapu pada loyang)

Cara menyediakan:
  1. Masukkan kesemua bahan doh ke dalam Bread Maker dan pilih setting Pizza/Dough. Jika tidak menggunakan Bread Maker, campur kesemua bahan dan uli sehingga  menjadi doh dan biarkan ia naik sekali ganda ~sejam.
  2. Sementara menunggu doh siap, sediakan layer sos dan topping & sos.
  3. Layer Sos
  • Masukkan tepung jagung dan air ke dalam periuk. Kacau sehingga tepung larut. 
  • Kemudian masukkan kesemua bahan yang lain.
  • Panaskan periuk dengan api kecil.
  • Biarkan sehingga mendidih dan menjadi pekat (kacau sekali sekala)
  • Siap
     4.  Topping dan sos
  • Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. Toskan.
  • Kemudian gaulkan ayam bersama kesemua bahan yang lain.
  • Siap.
    5.  Setelah doh siap, keluarkan ia dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Tumbuk untuk mengeluarkan angin.
    6.  Bahagikan kepada 4. (atau mengikut saiz loyang)
    7.  Canaikan sehingga nipis dan letakkan di dalam loyang yang telah disapu dengan butter.
    8.  Tekan sedikit dan lipat ke dalam pada sekeliling doh.
    9.  Letakkan layer sos. Kemudian taburkan mozarella cheese. Baru diletakkan topping.
   10. Akhir sekali letakkan sekali lagi mozarella cheese.
   11. Bakar selama 25-30 minit di dalam oven yang telah dipanaskan 200°C.


Rotinya lembut dengan ayam yang bersos sedikit pedas.. Y U M M Y!!

Notes to myself: 
perlu membentuk doh pizza dengan lebih cantik lagi
menggunakan topping jenis lain pulak



It is not length of life, but depth of life

Happy cooking,

Friday, January 15, 2010

Mee Sanggul Goreng


Assalamualaikum... Salam sejahtera.. Salam Jumaat yang berbahagia ini..
wah..wah..wah.. macam YB pulak.. hehe..
Sebenarnya nak tulis entry nih dah lama dah.. cuma.. entah la..
perasaan ini.. sukar digambarkan.. huhu.. ok..ok.. tak pa..
Ha kepada sesiapa yang tak tau, hari ni ada gerhana matahari.. untuk keterangan lebih lanjut..
tanyalah Atuk Google tuh.. macam macam dia tau.. hehe..
Mira tengok kat internet.. tapi website tuh jadi hang plak.. hoho..
dapat tengok sikit ja tadi.. Subhanallah.. ok la tuh.. hehe
Dah tuh.. kalau ada peluang.. tunaikanlah solat sunat sekali yer..

Ok.. pada waktu petang yang best nih.. kalau makan mee goreng pun layan jugak nih...
ha... ok.. apa tunggu lagi.. jom layan Mee Sanggul Goreng nih..
Rasanya mee nih glamor kat area utara nih.. hoho..
My Cintasayangiluvu pun suka.. Mira? hehe.. suka jugak la.. sedap weh... kalau balik kampung, mesti ada nih
ha bahan bahan yang digunakan nih mengikut sesedap hati dan rasa Cik Mira + mengikut arahan dari Mama.. hehe.. macam mana tuh? huhu.. renung-renungkan..
tapi yang pasti.. rasanya sedap..
Kepada yang nak cuba.. boleh juga adjust mana yang patut mengikut selera masing-masing...

Masa mula-mula nak buat tuh.. takut takut gak.. huhu.. biasalah.. sindrom terketar-ketar tuh akan muncul kalau masuk dapur.. hehe..
tapi alangkah gembiranya hati ini apabila Mee Sanggul Goreng ini menjadi dan sungguh sedap... (◕‿♥) *
hehe
Bahan bahan:
  • 330g (1 bungkus) mee sanggul (direndam di dalam air sehingga lembut dan toskan)
  • 7 ekor udang (atau ayam/daging mengikut selera)
  • 1 sudu besar udang kering (direndam 10 minit, toskan dan tumbuk halus)
  • 1 1/2 senduk cili kisar
  • 2 senduk bawang kisar
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 senduk minyak
  • daun sup dan daun bawang (dihiris)
  • *** versi mee sanggul goreng ini tiada sayur.. hehe.. tak ada stok.. Sila masukkan sayur pilihan anda yer..

Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak. Tumis udang kering dan bawang kisar sehingga harum.
  2. Masukkan cili kisar dan air. Biarkan sebentar sehingga cili masak atau air kering.
  3. Seterusnya masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada, kiub pati ayam dan udang. Kacau sebati sehingga udang sedikit masak.
  4. Rasa.. adjust apa apa yang patut.
  5. Masukkan mee. Gaulkan sebati.
  6. Angkat dan hias dengan daun sup dan daun bawang.
  7. Sedia dihidangkan

 one word. DELICIOUS

Everything has its beauty, but not everyone sees it

Happy cooking,

Thursday, January 14, 2010

From KL with L.O.V.E


Assalamualaikum...
Selamat sejahtera... salam ceria dari Cik Mira yang rajin dan cun ini.. hehe
Sejak akhir akhir nih, My Cintasayangiluvu tersangatlah sibuk.. dah macam CEO company (amiiiin..) hehe
huhu.. semoga segala macam cabaran serta rintangan kerja My Cintasayangiluvu dapat dipermudahkan dan diselesaikan... amiiiin..
ha bercerita tentang My Cintasayangiluvu, kan post semalam ada sikit sikit kaitan chocolate.. hehe.. sikit ja.. ala.. kalau nak tahu, boleh skroll ke bawah atau klik kat sini.
Pastu tetiba dapat pulak souvenir yang didatangkan khas dari kedai chocolate kat KLIA nun.. wah... ha naik flight lagi tuh.. hoho.. ~beberapa ketul chocolate..~ sedap.. hehe Alhamdulillah..
macam tau tau ja.. hehe I LIKE!
Thank you, Sayang!

Chocolate yang dibalut dengan kertas Gold.. cantek!



My heart melted as the chocolate inside my mouth
yummy

.¸¸.´¯`.¸¸.L.O.V.E •.¸¸.•´¯`•.¸¸.

It's not the chocolate wrapped in fancy paper
It's not the ring I wear around my finger
There's nothing in all the world I need 

When I have you here beside me

~Your loves is the greatest gift of all~

Notes to myself: 
perlu belajar buat chocolate nih.. hehe



Happy cooking, (cik Mira tak ada update masakan lagi untuk hari ini.. hehe.. mungkin kena tukar jadi 'Happy eating!' hehe)


Wednesday, January 13, 2010

Food test

SABAR... SABAR... SABAR...



mereka ini sungguh sangat comel!!!!!!!!!

Kalau Mira, marshmallow nih bukan dugaan besar la.. hehe.. cuba kalau tukar kepada Chocolate Cake, Chocolate Muffins, Chocolate Puddings atau Strawberry Banana Muffins..
waaaaaa... asal ada chocolate dan sedap..Mira akan terus ngap.. tanpa tunggu dengan lebih lama..
hehehe
~penantian itu suatu penyeksaan~

To My Cintasayangiluvu , have a safe trip back to Penang..  
 (weeee...huuuuu...)

.¸¸.´¯`.¸¸.L.O.V.E •.¸¸.•´¯`•.¸¸.



The young do not know enough to be prudent, 
and therefore they attempt the impossible – and achieve it, generation after generation




Happy cooking, (walaupun cik Mira tak ada update masakan hari ini.. hehe)


Tuesday, January 12, 2010

Telur Dadar Maggi


Assalamualaikum...
Semoga berada di dalam keadaan sejahtera!
Jom layan resepi mudah yang teramat sangat.. hahaha tounge
hm.. ha ada jugak yang panggil Murtabak Maggi.
tapi Mira namakan Telur Dadar Maggi ja sebab rupa dan rasa pun lebih kurang telur dadar..
yang bezanya cuma ada cik Maggi yang menggoda itu dan cik ayam yang memang la menggiurkan.. Photobucket
rasanya pun berkari.. hehe yela.. dah guna perencah kari.. heehee

Bahan bahan:
  • 1 bungkus Maggi Kari (rebus maggi sehingga lembut dan toskan)
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 biji bawang putih (dihiris)
  • 2 ketul ayam saiz kecil (diambil isinya sahaja. dipotong dadu)
  • 100ml air
  • 1 peket perencah kari Maggi
  • 1 sudu kecil perencah ayam tandoori Maggi (optional)
  • 1 sudu kecil serbuk lada
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar minyak

Cara menyediakan:
  1. Pukul telur di dalam mangkuk besar.
  2. Kemudian masukkan kesemua bahan bahan lain, kecuali minyak. Kacau kesemuanya sehingga sebati.
  3. Panaskan minyak dan tuang ke dalam kuali (digalakkan menggunakan kuali yang leper)
  4. Setelah bahagian bawah telah garing, terbalikkan.
  5. Biarkan sehingga garing.
  6. Sedia dihidangkan bersama sos.


sedap! kaya dengan rasa yang berkari


When it comes to exploring your creative side,
it's very easy to think of all the reasons you can't do it
—you don't have the time, you don't have the money, etc.—
but if you are truly passionate about expressing yourself, you can find a way.
When you feel as though you can't do something,
the simple antidote is action:
Begin doing it.
Start the process, even if it's just a simple step, and don't stop at the beginning.
Take the next step and the next until what you've dreamed about begins to become reality


Happy cooking,


Monday, January 11, 2010

Nasi Goreng II


menyelerakan


Assalamualaikum... Salam sejahtera!

Rindunyer nak ber'blogging' nih.. hehe
Mira tak ada la sibuk sangat.. masih bernafas di bumi Pulau Mutiara yang best nih.. hehe
Cuma tak ada cerita COokiNg With L.O.V.ja.. hehe... cooking tak menjadi ada la.. hoho.. tragis...
Jadi kali nih.. ada la jugak yang menjadi untuk dikongsi di sini.. hehe..
Senang ja pun.. Mira masak nasi goreng.. haha... ok la..
warm up balik setelah sekian lama tak mengupdate blog nih..
sebelum ni dah pernah buat.. boleh tengok kat sini.
Jadi yang kali nih punya nasi goreng, Mira namakan Nasi Goreng II.
Senang nak rujuk nanti.. kalau tetiba nak buat lagi.. hihi..
Mira memang sangat tak pandai nak campak campak ja.. kena ada rujukan.. hehe..
Jadi kat sini la Mira simpan semua hasil resepi yang telah dicuba dengan jayanya mengikut teknik budak baru belajar... hehe dan yang paling penting telah terbukti keSEDAPannya..
(nanti boleh buat buku eh silap.. dijadikan rujukan)
Jadi memang sangat digalakkan kalau ada sesiapa nak cuba resepi yang ada di sini.. hehe..


Bahan bahan:
  • 3 cawan nasi (kalau boleh guna nasi yang sejuk. Gaul sehingga tidak berketul)
  • 12 ekor udang (boleh juga masukkan ayam)
  • 1 sudu besar udang kering (direndam 10minit, toskan dan tumbuk halus)
  • minyak secukupnya
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • sedikit air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu kecil serbuk lada
  • 2 biji telur (dipukul sedikit dengan garfu)
  • daun sup dan daun bawang -hiasan (dihiris)

Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak bersama minyak bijan.
  2. Masukkan udang kering dan goreng sehingga harum.
  3. Seterusnya masukkan bawang besar, bawang putih, cili kisar dan sedikit air. Tumis sehingga cili masak dan bawang lembut. Air juga menjadi kering sedikit.
  4. Kemudian barulah dimasukkan sos tiram, kicap dan serbuk lada. Kacau sebati.
  5. Masukkan nasi dan gaul sehingga sebati.
  6. Kemudian buatkan lubang di tengah kuali, letakkan sedikit minyak dan tuangkan telur. Kacau sehingga telur sedikit masak dan gaulkan kesemuanya bersama nasi.
  7. Gaul sehingga sebati. Siap
  8. Taburkan daun sup dan daun bawang.
  9. Sedia dihidangkan.

kalau dah lapar.. apa apa pun sedap.. hehe


Finish each day and be done with it. 
You have done what you could; 
some blunders and absurdities have crept in; forget them as soon as you can. 
Tomorrow is a new day; 
you shall begin it serenely and with too high a spirit to be encumbered with your old nonsense



Happy cooking,


Related Posts with Thumbnails