Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Sunday, October 18, 2009

Kek Batik


Assalamualaikum...
HAPPY BIRTHDAY TO ME! 
Ceh, semangat giler la plak Cik Mira nih.. huhu
Today I'm turning 24 years old.. Wow, dah besaq pun Cik Mira sorang nih.. huhu.. bila nak kawen nih.. ahaks..
ok.. ok.. disebabkan mood birthday, jom kita layan resepi kek nak tak? alaaa... jom la.. hehe
ni dia, taaaraaa... Kek Batik aka Kek Biskut Marie



comot sket.. tapi rasa memang marvelous!

Hm, tak dak la kek da icing bagai tuh, tak belajaq pun lagi..
nih ja kek yang senang nak buat..

Bahan bahan:
  1. 200 g biskut marie (dipatahkan)
  2. 1/2 tin susu pekat
  3. 180 g butter
  4. 100 g coklat masakan
  5. 2 1/2 cawan milo
  6. 1/3 cawan air panas
  7. plastik





Cara menyediakan:
  1. Masukkan susu pekat, butter, coklat masakan, milo dan air panas ke dalam periuk... Masak dengan api perlahan.
  2. Kacau sehingga kesemuanya menjadi sebati dan sedikit pekat... ~10-15 minit
  3. Seterusnya tutup api dan masukkan biskut marie.
  4. Kemudian tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah disapu butter. Mampatkan dan ratakan adunan dengan menggunakan plastik bersih.
  5. Mira guna beg plastik bersih yang dibelah tepi dan bawah. Kemudian hamparkan di atas kek dan tekan-tekan perlahan-lahan. Ha barula dapat permukaan atas kek yang licin gitu.. hehe
  6. Masukkan ke dalam fridge selama 1-2 jam.
  7. Sedia untuk dihidang.. YUMMY!

kek nih tak menggunakan teknik tekan-tekan tuh.. hoho.. inilah padahnya

 


 Rupa paras kek agak kurang comel, tapi apa apa pun rasanya sedap.. hehe



*** To my cintasayangiluvu, thank you for a wonderful birthday present.. huhu.. terharu


Happy baking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails