Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Monday, October 26, 2009

Kacang Buncis Goreng Bertelur

Assalamualaikum..
Pa habaq?? Mira baru balik dari kampung.. ziarah tok..
Alhamdulillah... kesihatan tok dah semakin ok.. dah boleh berjalan sikit sikit..
Semoga tok cepat sembuh.

Hm, arini nak kongsi masakan sayur la pulak ye.. hihi..
sebenaqnya tak tau nak mengarang apa lagi kat sini.. hihi.. jadi apa kata kita terus menjamu mata dengan hasil Cik Mira mengasah bakatnya di dapur.. huhu..
Kali nih kita layan resepi nih plak.. Ok tarik nafas panjang panjang.. jeng jeng jeng..
Kacang Buncis Goreng Bertelur (fuh.. fuh.. panjang betui nama..ahahaha)
Nama ja panjang, tapi senang ja pun.. huhu.. again.. D.R.A.M.A.. hihi


Bahan bahan:
  • 10 kacang buncis (dipotong menyerong)
  • 10 ekor udang
  • 2 biji telur (hm, boleh dikurangkan)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 1 biji bawang putih (dikisar)
  • 2 biji cili kering (dikisar)
  • secubit belacan (dikisar)
  • garam 
  • minyak



Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan telur dan kacau kacau sehingga telur masak.
  3. Seterusnya masukkan udang dan kacau seketika sehingga udang agak masak.
  4. Kemudian barulah dimasukkan kacang buncis.
  5. Kacau seketika sehingga masak. Jangan terlalu lama, nanti lembik pulak kacang buncis tuh..
  6. Masukkan garam jika perlu dan dah siap!


udang tuh saja gatai main sembunyi sembunyi lak.. hihi


In your effort to learn and create, are you patient with yourself?

Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails