Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Friday, October 23, 2009

Paprik udang




Assalamualaikum... Semoga semua berada dalam keadaan sejahtera..
Hm, disebabkan dua tiga menjak nih, Cik Mira dok pulun masak ayam ja..
apa kata hari nih, kita tengok resepi udang la plak yer.. hoho..
Paprik udang. Fuh, dengar nama ja.. dah terliur.. hehe.. one of my fav.

Resepi nih ringkas, cuma bab potong memotong sayur jela.. kena rajin sket hehe..
lagi plak nak potong carrot tuh... hihi nak buat bentuk bunga la konon.. haha..
asal boleh jela.. janji boleh ditelan..kan? ahahaha..



ha, potong carrot nih ada kisahnya..
1st time belajar potong carrot macam tuh masa zaman sekolah menengah dulu..
masa tuh kelas Mira kena bergotong royong siapkan bahan untuk kenduri korban.. pergh.. terimbau kenangan dolu dolu.. hm, form 4 rasanya..
ha masa tuh la baru tau potong carrot boleh buat macam tuh.. ahahaha.. sungguh terkagum!
hm, tapi dah tak ingat la pulak sapa yang ajar potong macam tuh.. anyway, terima kasih la kat orang tuh..
Cik Mira dah tau potong carrot bentuk bunga.. hehe.. senang ja.. berdrama lebih plak Cik Mira nih..
hehe.. saye cakap banyak dengan orang orang yang rapat ja & kat blog nih.. huhu.. ok la tuh...
daripada cakap dengan benda len.. eh..eh..eh... S T O P !!!
melalut dah Cik Mira nih.. hihi.. jom kita layan Paprik Udang nih..


Bahan bahan:
  1. 300 g udang segar
  2. 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  3. 1 biji bawang putih (ditumbuk)
  4. 3 biji cili padi (ditumbuk)
  5. 1 labu bawang besar (dipotong bulat)
  6. 1 batang serai (diketuk ketuk.. jangan sampai hancur sudah.. untuk bagi ada bau)
  7. sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap (Mira letak sesedap hati ja..)
  8.  4 helai daun limau purut
  9. 1 biji tomato (dipotong 4)
  10. 5 biji kacang buncis (dipotong menyerong)
  11. 1/2 lobak merah (dipotong bulat)
  12. 2 biji jagung muda (dipotong menyerong)
  13. bahan perasa jika perlu
  14. sedikit air
  15. 1 biji limau kasturi (optional)
*** Boleh juga dimasukkan sayur-sayur yang lain seperti bunga kobis atau mengikut selera dan kuantiti sendiri




Cara menyediakan:
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili padi. Kacau sebentar.
  2. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau lagi.
  3. Masukkan udang dan kacau sebati. Biarkan ia mendidih seketika dan masukkan air.
  4. Seterusnya masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran tadi. Gaul sebati sehingga mendidih.
  5. Kemudian barulah dimasukkan bawang besar dan buah tomato. Gaulkan sebati
  6. SIAP! Dicadangkan semasa menghidang, diperahkan limau kasturi.. adus.. terliur dah nih.. hehe


 




*** Boleh juga ditukarkan udang kepada ayam


Your happiness starts with you. When you are happy, and your life is working, you attract happy friends and happy partner



Happy cooking,


8 comments:

  1. sedapnyaaaa.

    www.kitacantiq.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. I wanna try to cook this. Always have the same dishes only.

    ReplyDelete
  3. sedap, wani! hehe
    emeryn, thanks for your visit... you should try!

    ReplyDelete
  4. Eh saye nak tanya cane potong bunga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis nawwar,
      Terima kasih sudi singgah sini.
      Boleh refer sini 👇 http://noorhasmira02.blogspot.my/2016/02/cara-potong-carrot-bentuk-bunga.html?m=1

      Delete
    2. http://noorhasmira02.blogspot.my/2016/02/cara-potong-carrot-bentuk-bunga.html

      Delete

Related Posts with Thumbnails