Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Saturday, October 17, 2009

Mushroom Soup & Garlic Bread


Assalamualaikum..
hehehe... I feel good! oh yeah.. huhu.. aura birthday gurl la katakan .. ahaks!
Tadi ada buat mushroom soup buat kali yang ke-3..
hoho.. rasa berbangga sangat.. kihkihkih..
sebabnya Mama tak pernah lagi sebelum nih beria-ia suruh Mira masak selain daripada buat spagheti.. hehe
sedap.. semua orang dok puji.. bertambah tambah kombang idung bersemangat Mira nak belajar memasak.. hehe
Selalu bila makan mushroom soup kat restoran atau dari tin, teringin ja nak buat sendiri..
hehe rupa rupanya senang ja pun nak buat.. hehe
Jom kita buat mushroom soup and garlic bread!

Mushroom Soup

Bahan bahan:
  1. 250 ml atau 1 cawan susu segar
  2. 750 ml atau 3 cawan air
  3. 2 kiub pati ayam
  4. 1 tin besar cendawan butang (425g) (dihiris nipis atau dicincang) -Mira penggemar cendawan, jadi suka cendawan banyak banyak dalam sup hehe.. boleh guna tin kecil kalau tak suka yer
  5. 1 sudu besar marjerin
  6. 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  7. 1/2 cawan tepung gandum dilarutkan dengan 1 cawan air
  8. daun parsley kering (Mira tabur sesuka hati ja)
  9. garam (Mira masukkan sikit ja kadang-kadang tak masukkan terus, sebab pati ayam tuh dah masin)


Cara menyediakan:
  1. Masukkan susu segar dan air ke dalam periuk, dan panaskan dengan api perlahan.
  2. Kemudian masukkan kiub pati ayam, cendawan butang, marjerin dan serbuk lada.
  3. Kacau perlahan lahan sehingga mendidih.
  4. Seterusnya, kecilkan api dan dengan menggunakan penapis, masukkan larutan tepung gandum sambil mengacau sup perlahan lahan.
  5. Kacau sehingga sebati.
  6. Masukkan garam jika perlu dan daun parsley.
  7. Siap!

~Hmmm..mmmmm.. GOOD~



Garlic bread

Bahan bahan:
  1. France loaf
  2. 7 ulas bawang putih (dikisar)
  3. air
  4. 1/2 butter 250g (125 g) (dibiarkan pada suhu bilik kerana untuk memudahkan membuat garlic butter nanti)
  5. daun parsley kering


Cara menyediakan:
  1. Masukkan bawang putih dan sedikit air ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
  2. Tapiskan bawang putih untuk buangkan air yang berlebihan.
  3. Kemudian masukkan bawang putih dan juga daun parsley ke dalam butter dan dikacau sebati.
  4. Siap garlic butter!
  5. Seterusnya potongkan france loaf dan sapukan garlic butter di atas kedua dua permukaan roti.
  6. Bakarkan roti tersebut...
  7. Siap!


 bunga merah tuh dibuat ulam yer.. hihi


*** Lebihan garlic butter boleh disejukbekukan dalam fridge.

Happy cooking,

2 comments:

Related Posts with Thumbnails