Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Wednesday, October 21, 2009

Ayam goreng bergajus


Assalamualaikum... hello...
ada orang tak?? hehe lama tak muncul kat sini..
semoga semuanya dalam keadaan sejahtera
~lalalalalalalala~



Ayam...
Bermacam ayam
Ada ayam kampung, ayam hutan,
Ayam siam, ayam turki, ayam belanda

Ayam Hutan, boleh terbang
Ayam kampung dalamlah reban
Ayam bandar di dalam pasar....

Ibu...
Si ibu ayam. Telor sebijik
Riuh sekampung....
Kata bidalan, berkaki ayam
kalau makan, ajak-ajak ayam
Kalau nak tidur, tidur-tidur ayam

Kalau tak nampak itu rabun ayam..
Makan leher ayam nanti
bersanding kepala teleng
Makan tongkeng ayam nanti
mulut tak reti diam...

pergh... layan lagu ayam la pulak.. aceh.. hahaha
huhu...
Kat rumah nih, ramai peminat ayam..
jadi kali nih, untuk memperbanyakkan lagi masakan ayam,
Mira cuba masak Ayam goreng bergajus atau ada juga yang panggil Kung Pao Chicken
tapi Mira panggil Ayam boom boom pow... ahahahaha.. kihkihkih

ala ala chinese food gitu.. hihi


Bahan bahan:

Ayam
  • 300 g ayam dipotong kecil 
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil tepung jagung
  • - Gaulkan sebati & perap selama 15min.
    Sos
    • 3 sudu besar kicap
    • 4 sudu besar sos cili thai
    • 1 1/2 sudu besar gula
    • 1/2 sudu besar garam
    • 1 sudu kecil tepung jagung
    • - disatukan dalam mangkuk dan diketepikan
      Tumis
      • 2 sudu besar minyak bijan
      • 2 sudu besar minyak masak
      • 14 biji cili kering (dipotong 3 atau 4) (boleh ditambah jika suka pedas)
      • 4 biji bawang putih (dihiris)
      • 2 inci halia muda (dihiris)
      • 1/2 cawan gajus (dipanggang)



        Cara menyediakan:

        1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak (tak perlu garing). *** berhati hati semasa memasukkan ayam kerana minyak akan meletup-letup.. haaa sebab tuh Mira panggil Ayam Boom Boom Pow.. hihi
        2. Toskan ayam dan ketepikan.
        3. Seterusnya keluarkan lebihan minyak menggoreng tadi sehingga tinggal 2 sudu besar minyak dan tambahkan 2 sudu besar minyak bijan. Panaskan.
        4. Masukkan bawang putih dan halia. Tumis sehingga layu.
        5. Kemudian masukkan cili kering dan tumis sehingga cili menjadi sedikit garing.
        6. Masukkan bahan sos tadi dan masak sehingga sedikit pekat dan naik baunya.
        7. Seterusnya masukkan ayam tadi dan digaulkan sehingga sebati.
        8. Langkah seterusnya, barulah dimasukkan gajus dan kacau sehingga kesemuanya sebati.
        9. Sedia dihidangkan.



        pedas dan sedap

         
        sesuai untuk hidangan sekeluarga


        Family; a group experience of love and support

        Happy cooking,


        No comments:

        Post a Comment

        Related Posts with Thumbnails