Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Thursday, May 13, 2010

Pulut Mangga



Assalamualaikum... selamat sejahtera kepada anda semua!
wah, happy ja hari nih.. hehe
jadi haruslah bersemangat juga nak update CookiNg with L.O.V.E
Hari tuh My Cintasayangiluvu ada bagi buah pelam aka mangga harumanis dari Perlis.. sedap!
dah tuh ada pulak permintaan untuk buatkan pulut sekali... uih...
sebenarnya sebelum nih Mira baru sekali makan pulut mangga nih.. haha.. rasanya 2 tahun lepas. tragis bukan? sebab selalunya makan dengan pulut nih, buah durian.. betul kan? hehe
ada orang kata pulut mangga nih hidangan orang Thai. hm, tak tahu la pulak.. mungkin betul...
hehe.. jadi untuk memenuhi permintaan orang yang disayangi, Cik Mira pun bertungkus lumus (ye ker?) di dapur hehe seperti biasa perlulah mendapat tunjuk ajar dari my kitchen police aka Mama.
Masa tengah bertungkus lumus (ye ker?) nih, Mama tengah teruja tengok badminton hehe yang Cik Mira pulak dok sibuk mengemukakan pelbagai persoalan demi persoalan  ~berapa banyak? bila nak masak? macam mana? ok ka? betui ka? etc~ (sebenarnya senang ja pun nak masak pulut mangga nih) hehe
Ha di kala keterujaan Mama tengok badminton ini jugaklah, Cik Mira bersungguh-sungguh menebas daun pandan haha
jadi sila abaikan penggunaan daun pandan yang sangat meriah banyak di dalam resepi ini..hehe sila guna secara berpada-pada.. ingatlah orang tersayang pokok pandan tersayang anda.


Bahan bahan:

Mangga
  • 2 biji mangga/mempelam/pelam (dihiris memanjang)
Pulut
  • 1 cawan beras pulut (direndam semalaman atau 2 jam dan toskan)
  • 1/4 cawan santan
  • 1/4 sudu kecil garam (satukan santan & garam. ketepikan)
  • 6 helai daun pandan (dicarik-carik memanjang)
Kuah santan
  • 3/4 cawan santan
  • 3 sudu besar gula perang
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • sedikit air jika perlu

daun pandan yang telah dicarik-carikkan dan diletak beras pulut


Cara menyediakan:
  1. Panaskan pengukus. Lapik dengan daun pandan sebelum meletakkan beras pulut. (atau ikut kaedah mengukus sendiri)
  2. Kukus selama ~10 minit; setengah masak. Masukkan santan & garam.
  3. Kukus selama ~30 minit; atau sehingga masak.
  4. Di dalam periuk lain, satukan kesemua bahan kuah santan. Kacau dan biarkan mendidih. Siap!
  5. Pulut mangga sedia dihidangkan bersama kuah santan. Yummy!

yummy!

with L.O.V.E



Cheers to a new day and another chance for us to get it right  


Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails