Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Sunday, May 9, 2010

Kari Ayam

Assalamualaikum... selamat berhujung minggu

Selamat Hari Ibu kepada Mama! I L.O.V.you so much!!! dan juga kepada semua ibu di seluruh dunia.
Happy Mother's Day!

Cik Mira dah rajin sikit.. hehe.. maybe sebab aura dapur baru Mama kot.. haha
Mengikut perancangan awal, nak buat roti dan kari ayam. tetapi apakan daya... yis yang mira guna tuh dah expired rasanya.. haha sebab doh roti tuh tak naik naik pun... huhu
last last jadi macam roti canai pulak.. haha.. siap dok bercanai-canai ala mamak lagi dengan adik kesayanganku itu aka Amir.. haha
tapi malulah nak letak dalam nih sebab tak jadi sangat lah.. hehe nanti mira buat yang betul betul roti canai yer.. hehe
ha bila nak buat roti tuh dah tak jadi. tukar la pulak nak buat roti jala... hehe
punya la excited nak kawinkan roti jala dengan kari ayam tuh hehe
tetapi.. huhu ada 'tetapi' lagi hehe... acuan roti jala tak dak la pulak.. huhu penuh cabaran dan rintangan.
jadi setelah meeting tergempar dengan mama, mira guna piping bag saja..
wallaweh.. hahaha.. dah rupa nak buat kek tuh hehe...
jadi bila dah guna piping bag tuh, rupa paras roti jala tuh tak la berjala sangat.. hehe
rasanya sama cuma rupa paras yang tidak cantik seperti biasa hehe..
jadi sekali lagi Cik Mira yang comel ini berasa malu untuk menayangkan roti jala itu.. hehe
lain kali mira cuba buat roti jala dengan acuannya yer... hehe
Ok panjang sungguh bercerita hehe..
Jadi yang betul betul menjadi adalah Kari Ayam.. alhamdulillah

sedapnyer kalau cicah dengan roti


Bahan bahan:
  • minyak untuk menumis
  • 6 ketul ayam (saiz kecil)
  • 6 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 biji tomato ( 1 biji dipotong dadu & 1 biji dibelah 4)
  • 400 ml air
  • 200 ml santan
  • 1 biji ubi kentang (dibelah 4-6)
  • garam secukupnya


Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih sehingga harum.
  2. Masukkan rempah kari. Kacau sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian dimasukkan tomato dadu dahulu. Kacau sehingga hancur.
  4. Seterusnya masukkan ayam, air serta kacau dan biarkan sehingga empuk atau masak.
  5. Masukkan santan dan ubi kentang. Biarkan sehingga kentang empuk.
  6. Akhir sekali masukkan tomato yang telah dibelah 4 dan garam secukupnya.
  7. Biarkan mendidih seketika dan siap!
  8. Sedia dihidangkan

 
Action is the foundational key to all success
 
 
Happy cooking,

 

2 comments:

Related Posts with Thumbnails