Semoga semua dalam keadaan sejahtera
Kali nih, Mira mencuba masak Udang Tiga Rasa.. rasanya ~pedas~masam~manis~masin~ eh nih dah empat rasa.. hihi ntah la..
bagi Mira resepi nih lebih kurang macam Udang Sweet n Sour ja.. hehe
Ringkas dan mudah disediakan!
Udang
- 13-15 ekor udang
- serbuk kunyit
- garam
- minyak
- - Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
Tumis
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 sudu besar cili kisar
Sos
- 1/2 cawan sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap
- 1/3 cawan air
- - satukan kesemua bahan di dalam mangkuk. Ketepikan.
Lain
- 3 sudu besar minyak
- 1 biji cili merah (dihiris)
- daun sup (optional)
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan kacau sehingga harum.
- Kemudian masukkan bahan sos dan kacau sebati.
- Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
- Sedia dihidangkan
rasa udang yang manis bersalut sos yang pedas, masam dan sedikit masin
Timesaving cooking tips:
♥ Have all ingredients prepared, measured, and set out within reach before you start cooking.
♥ Plan your progress carefully; hour-by hour, day-by-day, month-by-month.
Organized activity and maintained enthusiasm are the wellsprings of your power. ♥
Happy cooking,
No comments:
Post a Comment