Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Thursday, November 19, 2009

Udang Tiga Rasa


Assalamualaikum
Semoga semua dalam keadaan sejahtera
Kali nih, Mira mencuba masak Udang Tiga Rasa.. rasanya ~pedas~masam~manis~masin~ eh nih dah empat rasa.. hihi ntah la..
bagi Mira resepi nih lebih kurang macam Udang Sweet n Sour ja.. hehe
Ringkas dan mudah disediakan!

Bahan-bahan:
Udang
  • 13-15 ekor udang
  • serbuk kunyit
  • garam
  • minyak
  • - Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
Tumis
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  • 1 sudu besar cili kisar
Sos
  • 1/2 cawan sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap
  • 1/3 cawan air
  • - satukan kesemua bahan di dalam mangkuk. Ketepikan.
Lain
  • 3 sudu besar minyak
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • daun sup (optional)


Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan kacau sehingga harum.
  2. Kemudian masukkan bahan sos dan kacau sebati.
  3. Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
  4. Sedia dihidangkan

rasa udang yang manis bersalut sos yang pedas, masam dan sedikit masin

Timesaving cooking tips:
Have all ingredients prepared, measured, and set out within reach before you start cooking.


Plan your progress carefully; hour-by hour, day-by-day, month-by-month.
Organized activity and maintained enthusiasm are the wellsprings of your power.


Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails