Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Friday, November 13, 2009

Gulai Ikan


Assalamualaikum.. haaaaluuuuuuuuuuuuuu.... hehe
Good evening everyone! Selamat petang! dah nak malam pun.. hihi
hari nih nak berkongsi tentang Gulai Ikan la pulak yer.. hm, ada orang panggil Kari Ikan..
apa-apa jelah.. yang pasti, Mira menamakannya Gulai Ikan.. hihi
Ikan apa tuh? huhu.. Ikan Tenggiri
Ikan nih Uncle Madi yang bagi kat My Cintasayangiluvu.. 
dah tuh, sapa lagi yang nak mempergunakan ikan itu..
Cik Mira la jugak.. huhu.. tak apa.. belajar..belajar..
Terima kasih, Uncle! Lain kali bagi la lagi ikan yang best-best... boleh la makan belajar masak lagi..hm, gulai nih Mira buat terpekat la pulak kuahnya.. hoho..
Mama kata banyak kolesterol.. huhu.. apa boleh buat.. nih cubaan kali pertama..
hihi.. lagipun lain orang lain seleranya.. kan?

Bahan-bahan:
Utama
  • 4 ketul ikan tenggiri
  • 1 cawan minyak
  • 25g rempah kari
  • air secukupnya
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 5 biji kacang bendi
  • 2 biji tomato (dibelah dua)
  • 1/2 cawan santan (Mira pi hantam masukkan 200ml.. hihi)
  • garam dan gula jika perlu
Tumis
  • 3 ulas bawang merah (dihiris halus)
  • 1 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 3/4 sudu kecil halba campur
  • 2 tangkai daun kari
Kisar
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • 1/2 inci belacan

 
Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga harum.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan rempah kari. Gaulkan sebati sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air dan serbuk lada. Biarkan mendidih.
  4. Seterusnya masukkan ikan dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan kacang bendi dan kacau seketika sehingga mendidih.
  6. Tuangkan air asam jawa dan masukkan juga tomato. Biarkan mendidih
  7. Akhir sekali masukkan santan, kacau sebati dan biarkan ia masak sebentar. Masukkan garam dan gula jika perlu.
  8. Sedia dihidangkan

 isi ikan tenggiri yang sungguh lembut serta rasa lemak dari santan
dengan haruman dari rempah dan daun kari
dihidang bersama nasi  yang masih panas... tak pun dimakan dengan roti...

Notes to myself: 
akan mencuba mengurangkan santan pulak


Without a strong reason or purpose, anything in life is hard

Happy cooking,

2 comments:

  1. mira biler nak wat asam pedas tenggiri lak...huhu

    ReplyDelete
  2. hoho... nanti na..
    banyak sgt yg dlm my list tuh.. huhu
    kite blajar pelan2.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails