Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Saturday, November 21, 2009

Udang Sweet & Sour



Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu!!!
Mira tak berjalan mana-mana pun hujung minggu nih.. jadi sempat la jugak nak update blog nih.. hehe
~saya suka duduk rumah.. hari-hari duduk rumah saya suka..rumah saya hari-hari suka duduk.. eh..eh..eh..hehe~
Kali ni Mira nak kongsi pengalaman memasak Udang Sweet n Sour hari tuh. Senang disediakan dan sedap!
Resepinya pun lebih kurang sama dengan Ikan Sweet n Sour yang dah Mira cuba..
Pagi tadi masa kat dapur, telah mendapat leteran tips membersihkan udang.  hehe.. sebab masa masak Udang Sweet n Sour sebelum ni Mira potong terus itu kepala.. hihi..
Mama bagitau apabila memotong kepala udang, potong bahagian hujung kepala udang yang dekat dengan mata udang yang comel tuh.. sikit ja.. jangan potong semua kepala udang tu.. kalau tak, udang tak ada rasa manis..ha..nanti kalau kat rumah mak mertua jangan dok potong macam nih.. nanti..bla..bla..bla..bla..bla..bla..bla..bla..bla..bla..  
~Cik Mira menganguk tersipu-sipu malu tanda faham~


 Udangku yang telah dipancung kepalanya.. hehe

Bahan-bahan:
Udang
  • 15 ekor udang
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Minyak 
  • - Goreng udang yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan
Tumis
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • - Kesemuanya dihiris halus
Sos
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air 
  • - Satukan kesemua bahan sos di dalam mangkuk
Lain
  • 1 biji cili merah (dipotong) 
  • garam jika perlu
  • minyak
  • daun sup

Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan sos dan kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan sedikit air dan cili merah. Jika perlu masukkan garam.
  4. Kacau sehingga mendidih.
  5. Seterusnya masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaulkan sebati.
  6. Angkat dan hiaskan dengan daun sup.
  7. Sedia untuk dihidangkan


 Udang masam masam manis

Notes to myself:
Potong sikit ja bahagian hujung kepala udang.

Food styling is about putting different pieces of perfect food together

Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails