Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Tuesday, November 10, 2009

Puding Laici


Assalamualaikum...
Hari nih sedikit panas la kat sini.. ha kalau panas-panas macam nih sedap jugak kalau makan puding yang sejuk tuh kan? hehe..
ha jom la tengok macam mana Cik Mira memudingkan buah laici itu dengan jayanya.. hahaha..
senang ja pun..

Bahan-bahan: (8 mangkuk)
  • 6 g serbuk agar-agar (tak berwarna) (hehe..tapi Mira guna yang warna kuning.. hehe nak menghabiskan stok  hari tuh.. haha.. hantam saja la)
  • 1 Liter atau 4 cawan air
  • 1 cawan gula
  • 1 tin laici (diasingkan buah dan airnya)
  • 1/2 tin susu cair

Cara menyediakan:
  1. Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan gula dan biarkan ia mendidih sekali lagi.
  3. Matikan api dan masukkan air laici dan susu cair. Kacau sebati.
  4. Tuangkan puding ke dalam bekas.
  5. Masukkan 1-2 biji buah laici ke dalam setiap bekas. Lebihan buah laici disimpan untuk hiasan di atas puding apabila hendak dihidangkan nanti.
  6. Sejukkan di dalam fridge selama 1-2 jam.
  7. Sedia dihidangkan.. Nyaman!

 beberapa biji laici yang tengah main sembunyi-sembunyi.. hehe


hm... sedap!

Notes to myself:
akan cuba memotong dadu dulu buah laici sebelum dimasukkan ke dalam puding.. huhu.. baru senang nak telan nanti.. huhu


Just because someone doesn't love you in the way you want them to, 
doesn't mean that they don't love you with all they've got

Happy cooking,



No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails