Assalamualaikum...
Hari nih sedikit panas la kat sini.. ha kalau panas-panas macam nih sedap jugak kalau makan puding yang sejuk tuh kan? hehe..ha jom la tengok macam mana Cik Mira memudingkan buah laici itu dengan jayanya.. hahaha..
senang ja pun..
Bahan-bahan: (8 mangkuk)
- 6 g serbuk agar-agar (tak berwarna) (hehe..tapi Mira guna yang warna kuning.. hehe nak menghabiskan stok hari tuh.. haha.. hantam saja la)
- 1 Liter atau 4 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 tin laici (diasingkan buah dan airnya)
- 1/2 tin susu cair
Cara menyediakan:
- Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan gula dan biarkan ia mendidih sekali lagi.
- Matikan api dan masukkan air laici dan susu cair. Kacau sebati.
- Tuangkan puding ke dalam bekas.
- Masukkan 1-2 biji buah laici ke dalam setiap bekas. Lebihan buah laici disimpan untuk hiasan di atas puding apabila hendak dihidangkan nanti.
- Sejukkan di dalam fridge selama 1-2 jam.
- Sedia dihidangkan.. Nyaman!
beberapa biji laici yang tengah main sembunyi-sembunyi.. hehe
hm... sedap!
No comments:
Post a Comment