Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Tuesday, December 8, 2009

Ayam Goreng Tepung




Assalamualaikum...
Apa khabar semua!!! hehe... menghilang pulak Cik Mira nih.. hihi
Banyak perkara perlu difikir-fikirkan, direnung-renungkan dan ditimbang-timbangkan... hoho..
Nak berkahwin kah? oh... itu belum lagi... ini perihal Cik Mira yang bergelar seorang pelajar..
oh~ sungguh berat rasanya hati ini untuk meneruskan perjuangan yang tidak sepenuh hati ini...
I need strength, ubat kuat, ubat berani, ubat segala-galanya untuk kuat bagi meluahkan perasaan ini dan menghadapi segala rintangan, cabaran, dugaan yang terpaksa ditempuhi.. oooh~
~ semoga dipermudahkan semuanya... Amin...

Jadi untuk mengurangkan beban di kepala ini... Jom kita M A K A N !  hehehe Photobucket  
Mira boleh gelak ketawa senyum senyum lagi.. jadi jangan bimbang sangat.. Cuma doakan yang terbaik untuk Mira..
Jom makan Ayam Goreng Tepung. hehe.. nak buat ala-ala kfc tuh... tapi tak berapa nak kfc la... hoho..
tapi tetap sedap dimakan panas panas... cicah dengan sos cili.. ooh.. nikmat!

Bahan-bahan:
Perap
  • 5 ketul ayam (potong kecil)
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • - Gaulkan kesemua dan perap selama 15 minit
Tepung
  • 1/2 cawan tepung goreng berempah cili
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk kari daging
  • - Gaulkan sebati dan ketepikan
Lain
  • 1 biji telur (dipukul sedikit. hanya untuk mencampurkan putih dan kuning telur)
  • minyak


Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dengan api sederhana. Guna minyak dengan banyak sebab nak buat deep fry. Kalau guna deep fryer lagi bagus. (Mira tak tahu mama ada deep fryer.. hoho.. lepas dah siap baru mama bagitau ada deep fryer.. hahaha.. dok bersembunyi plak deep fryer tuh.)
  2. Celup ayam di dalam tepung.
  3. Kemudian celup pula ke dalam telur dan celup semula ke dalam tepung.
  4. Pastikan semua bahagian telah bersalut tepung.
  5. Apabila minyak telah betul betul panas baru goreng. Goreng sehingga keemasan.
  6. Sedia dihidangkan

 dicicah dengan sos cili thai.. hihi.. kegemaranku...


Notes to myself:
untuk bagi pedas, kena tambahkan serbuk cili dalam campuran tepung.. huhu.. tepung goreng berempah cili tuh.. tak pedas mana pun.. hoho


You are the way you are. But you don't have to stay that way. Improve yourself !


Happy cooking,

4 comments:

  1. wah ada iras-iras ayam kfc..boleh suruh mak masak ni hehe nak ambik resepi ni jap..thanks

    ReplyDelete
  2. sama sama... hm, buatlah sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  3. err tengok a dulu kalau rajin hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails