Pages

Tasty and Easy

Breads Cakes Chicken Cookies Desserts Drinks Eggs Fish & Seafoods Kuih Meat Muffins Pasta and Noodles Rice Breads Vegetables

Sunday, December 27, 2009

Ayam Masak Madu



manis madu dan sedikit rasa pedas


Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu!!
Mira dah berjaya masak Ayam Masak Madu... weeeee.... weeeee..... (tersengih panjang.. haha)
tapi yang nih bukanlah Ayam Madu macam kat kedai nasi kandaq yer... ini versi Cik Mira yang rajin hihi

Ha kalau sesiapa perasan, bila Mira memasak hidangan yang ada kuah nih.. Mira akan sediakan sosnya dulu.
Maksudnya, Mira akan sukat dan masukkan bahan bahan untuk sos tuh dalam mangkuk awal awal lagi.. hehe
al  maklumlah, Cik Mira nih akan terketar-ketar kalau kat dapur.. seriously terketar-ketar ..haha... akan jadi kalam kalibut.. hoho
jadi lebih senang kalau bahan bahan sos tuh Mira sukat betul betul... ya dengan betul betul yer... ini bermakna Cik Mira yang rajin nih akan menggunakan sudu penyukat tuh.. ala yang dah ada siap 1 set tuh. untuk 1 sudu besar, 1/2 sudu besar dan adik beradiknya itu... hehe..
tak pandai lagi kalau nak masukkan terus ja..
Ha lepas dah sukat dan disatukan dalam mangkuk.. barulah tenang nak memasak pastu masukkan ja terus bila nak masak nanti.
Oleh itu, bila Mira masuk dapur, tak ada la rupa macam Makcik Nigella tuh masak .. haha... main campak campak ja makcik tuh.. kagum aih.. jeles sebenarnya hihi

ok..ok.. panjang pulak Cik Mira membebel hari ini.. hehe
Selamat mencuba!

Bahan bahan:
Perap
  • 400-500g Ayam (dipotong kecil)
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar rempah kari ayam
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • - Gaulkan kesemuanya dan perap selama setengah jam.
Sos
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar gula
  • - disatukan dalam mangkuk dan diketepikan
Lain-lain
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  • 4 sudu besar cili kisar
  • air secukupnya
  • minyak

Cara menyediakan:
  1. Panaskan minyak. Sebelum menggoreng ayam, ketuk sedikit ayam untuk menjatuhkan lebihan bahan perap. Lebihan bahan perap ini disimpan untuk digunakan nanti.
  2. Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan.
  3. Keluarkan minyak sehingga tinggal secukupnya untuk menumis.
  4. Panaskan minyak. Tumis bawang besar sehingga layu.
  5. Kemudian masukkan lebihan bahan perap dan cili kisar. Kacau sedikit.
  6. Masukkan sedikit air dan biarkan seketika untuk cili kisar itu masak.
  7. Setelah sedikit kering dan telah pecah minyak, masukkan bahan sos. Kacau sebati.
  8. Masukkan air secukupnya.
  9. Masukkan ayam dan gaul sebati.
  10. Sedia dihidangkan.


sedia dihidang untuk makan tengah hari 


Every day is an opportunity to upgrade or downgrade your system. 
I think you know which one has value over long term. 


Happy cooking,

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails